Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотю Младенов: Пазарът на труда - приоритет на държавата за 2010 г.

Тотю Младенов
Снимка: БГНЕС

Приоритет на държавата за 2010 г. е пазарът на труда, каза в предаването "Неделя 150" социалният министър Тотю Младенов. Той прогнозира тежка година по отношение на безработицата, но каза, че с активни мерки на пазара на труда могат да се омекотят последствията от кризата. 9.9% е прогнозираната безработица до края на януари. От 1-ви април ще предоставим на общините и бизнеса около 50 хиляди души, които получават социални помощи и които ще могат да полагат почасов труд, съобщи още социалният министър.

През 2010 г. могат да се усвоят над 300 милиона лв. по оперативна програма "Човешки ресурси" и по активните мерки на пазара на труда, като ще се помогне на около 250 хиляди души да се преквалифицират и да бъдат по-гъвкави на пазара на труда, това ще помогне както на работниците, така и на бизнеса, уточни Тотю Младенов. "Когато поех поста бяха усвоени 30 милиона, а за последните 5 месеца - 78 милиона лева", посочи министърът на труда и социалната политика.

Може да се върви към сключването на национално споразумение между социалните партньори, трябва да се върви в една посока в тази тежка ситуация, въпросите да се решават не на улицата, а на масата на преговорите, каза още Тотю Младенов пред "Хоризонт". Обсъжда се работещ в Белгия модел за специални кредитиращи линии, които да подпомогнат бизнеса в плащането на социалните сосигуровки.

Относно пенсионната реформа той отбеляза, че от 1-ви февруари ще тръгне обществен дебат, а в края на януари експертите ще представят своите предложения. "Изработили сме нещо, което ще работи през следващите 15-20 години, което ще доведе до стабилизиране на пенсионната система и адекватни пенсии, без да са ощетени хората", подчерта Младенов.

 /Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна