Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мехмет Али Агджа ще бъде освободен от затвора

Очаква се днес Мехмет Али Агджа, който през 1981 година се опита да убие папа Йоан Павел Втори, да бъде освободен от затвора. Веднага след това 52-годишният Агджа ще бъде прегледан от военни лекари, които трябва да установят дали е годен за военна служба. Такова искане е постъпило от донаборната комисия в родния му град Малатия, откъдето искат той да отбие службата си, тъй като преди години е дезертирал.  

Дни наред медиите, предимно тези на Запад, тиражират различни съобщения за Агджа. Според едни той е психически здрав и силен, а други отбелязват, че  ще продаде спомените си за 3 млн.долара. В Турция обаче битува мнението, че Мехмет Али Агджа е психически изчерпан, но прави всичко възможно, за да остане център на внимание. Това се потвърждава от близкия му съратник Ялчън Йозбей, който твърди, че единствената му цел е да бъде прочут. Негов приятел от детинство казва:

Агджа много обичаше да играе футбол, бе много силен по математика,така че сигурно като остане на свобода сигурно ще  продължи да ни поднася нови истории за себе си. 

Преди време обвиненият за атентата срещу папа Йоан Павел Втори турчин се бе обявил за новият месия на света.

Мехмет Али Агджа прекара 29 години зад решетките, 10 от които заради убийството на журналиста и главен редактор на вестник "Миллиет" Абди Ипекчи.


 

По публикацията работи: Нахиде Дениз - Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна