Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мехмет Али Агджа беше освободен от затвора

Тази сутрин атентаторът на папа Йоан-Павел Втори  Мехмет Али Агджа беше освободен от затвора „Синджан” в Анкара. След близо 30 години зад решетките, от които 19  в Италия и 10  в Турция, човекът, който през 1981г. стреля по главата на Римокатолическата църква. вече е свободен турски гражданин. Заради несправедливо отправеното от него обвиние срещу  Сергей Антонов като съучастник в опита за убийство, в случая беше замесено и името на България. 

На излизане от затвора Агджа не каза нито дума, а  вместо него говориха упълномощени адвокати. Те раздадоха на чакащите  местни и чуждестранни журналисти писмо, написано на английски, в което „сивият вълк” отправя странни религиозни послания. Посланията са свързани с християнството и са изредени в пет члена. Според Агджа, Господ е един и затова Светата троица не съществува, а към края на този век идва Апокалипсисът. Атентаторът смята още, че евангелията са пълни с грешки и обявява, че като вечен месия и божи слуга, ще напише съвършеното евангелие.

Мехмет Али Агджа беше посрещнат от брат си Аднан и свои съграждани от град Малатия, които го приветстваха с тъпани, зурни и радостни възгласи. Той отново беше облечен със светлосин пуловер, подобно на 2006 година, когато заради погрешни изчисления на турския съд беше освободен, но върнат зад решетките след 8 дни.

При драконовски мерки за сигурност, ескортиран от 4 полицейски коли, днес Агджа се отправи към военната болница „ГАТА”. Там специална лекарска комисия го проверява отново дали е годен за военна служба. Причината е, че  медицинското свидетелство за негодност, издадено преди 4 години, беше оспорено от министерството на отбраната.

Още в затвора атентаторът на папата обеща да направи сензационни разкрития около покушението в Рим и т.нар. „българска следа”, но поради мерки за сигурност засега  запазва мълчание. Според коментарите, неговата психическа стабилност е под въпрос.

По публикацията работи: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени