Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Плугчиева: Премиерът беше информиран за кандидатурата ми

След настъпването на развръзка по случая "Румяна Желева", кандидатурата на М. Плугчиева за вицепрезидент на ЕБВР предизвика противоречиви коментари
Снимка: БГНЕС

Премиерът беше информиран за участието ми, благодаря за подкрепата му, изненадана съм от големия журналистически интерес, това бе лаконичният коментар за "Хоризонт" на Меглена Плугчиева, която се включи в конкурса за вицепрезидентския пост в Европейската банка за възстановяване е развитие/ЕБВР/. Процедурата ще има няколко етапа, каза още Плугчиева и уточни, че България има свой представител  в борда на директорите н абанката.

Запитана за отсъствието на нейното мнение по казуса "Румяна Желева", Меглена Плугчиева посочи, че всякакъв коментар е излишен след развръзката, която се получи. 

Междувременно лидерът на СДС Мартин Димитров каза, че кандидатурата на Меглена Плугчиева   за поста и подкрепата на Бойко Борисов е "сделка". Според него, един вицепрезидент на ЕБВР трябва да има подходящо образование, а "г-жа Плугчиева е лесовъд". Сините определят Плугчиева като част от тройната коалиция и по думите на Димитров, подуправителят на БНБ Калин Христов би бил по-добра кандидатура.

Меглена Плугчиева съобщи, че предложила на ниво пармаментарна комисия в открито заседание да бъдат разгледани тревожните сигнали  за слабото усвояване на еврофондовете. "В условията на задълбочаваща се криза е важно максимално да се опростят правилата на работа и да се ускорят плащанията, за да може парите да отидат към общините, бизнеса и земеделските стопани", подчерта Плугчиева. 

Бяхме наваксали доста в изоставането според доклад на ЕК от октомври 2009,  сега трябва максимално бързо да се реагира и да се премине към конкретни действия, отбеляза М. Плугчиева. "Това е в наш национален интерес, не говорим за делене по партийно-политическа линия", допълни тя.

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени