Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗС протестира срещу приетия Закон за митингите, събранията и шествията

От партия „Ред, законност, справедливост” остро протестираха срещу приетия Закон за митингите, събранията и шествията. В кулоарите на парламента лидерът Яне Янев заяви, че този закон е поредната репресия над българските граждани.

От РЗС се заканиха, че ще информират евроинституциите как със закон се ограничават правата и свободите на гражданите. Ако бъде отказано да проведе замислените митинги и шествия пред Народното събрание и Министерския съвет, ще бъде намерена друга алтернатива, така че българите да изразят протеста си.

 Депутатът Атанас Семов посочи, че Конституцията се нарушава от председателя на НС Цецка Цачева с отказа да бъде внесено в пленарна зала питането на РЗС до премиера за несъвместимостта на 11 министри от кабинета: "Председателят на НС г-жа Цачева ни върна питането с резолюция, че то е недопустимо, тъй като не се отнасяло до общата дейност на правителството." Председателят на НС няма правомощия да се произнася по допустимостта на парламентарните питания, с което е превишил правата си, посочи Семов.

Цецка Цачева допусна, че обвиненията на РЗС са провокирани от решението на председателския съвет независимите депутати на партията да освободят помещенията, които са заемали преди разпадането на парламентарната им група. Цачева коментира, че обвиненията са свързани и с върнато от нея питане на трима депутати от РЗС към премиера Бойко Борисов за конфликт на интереси на министри от кабинета.

Цецка Цачева: Беше отправено искане за питане към министър-председателя, недопустимо по нашия правилник, тъй като министър-председателят може да отговаря само относно дейността на министрите и на правителството. Въпросът повтаря сигнала, който е отправен до специализираната постоянна комисия за конфликт на интереси. Тя е компетентният орган, който следва да даде информация по този въпрос, тъй като въпросът за несъвместимостта на министрите не третира работата на министерството, а е въпрос, който по компетентност се отнася към НС и в частност неговата постоянна комисия по конфликт на интереси.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна