Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати ще обсъждат проектозакона за ГМО поради опасения за лобизъм

Приетият на първо четене проектозакон за ГМО ще бъде дискутиран на съвместно заседание на парламентарните комисии по околната среда и водите и по земеделие. Целта е да се изчистят възникналите опасения, че проектозаконът има лобистки характер. Тезата за лобистки интереси обясни Георги Божинов от БСП.

"Работата с ГМО има три етапа. Първият е т. нар. етап на работа с ГМО в регулирани условия, който включва и втория етап – задължителното и необходимо пускане в околната среда на ГМО с цел на провеждането на научни експерименти и преминаването към третата фаза – пускането на тези организми на пазара", поясни Божинов.

Костадин Язов от ГЕРБ изтъкна причините, поради които е необходимо проектозаконът да бъде прецезиран и приет скоро.

"Целта за написване на Закона за изменение и допълнение на ГМО е пълното синхронизиране с европейското законодателство, а поводът е, че България не желае да бъде стартирана още една наказателна процедура, при положение че имаме стартирани 15, това ще бъде 16-ата, ако не са транспонирани двете директиви на ЕС. А относно втората директива, която касае освобождаването в околната среда, там въпросът подлежи на коментари", заяви Язов. 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна