Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френска парламентарна комисия призова да се забрани забулването на мюсюлманките

Френска парламентарна комисия препоръча забрана на мюсюлманската бурка и никаб на обществени места. Дебатът за закон срещу радикалното ислямско облекло предизвика остра полемика във френското общество пред последните месеци. 

Забрана на забулването в обществените заведения и транспорта, но не и по улиците - това препоръча в публикувания си днес доклад френската парламентарна комисия по носенето на никаб (ислямското покривало, закриващо напълно женското лице). Сред 18-те предложения е и това за парламентарна декларация против забулването на мюсюлманките на френска територия. 

Заключенията на комисията са предпазливи, след като шестмесечната й работа бе белязана от разногласия, предимно между лявото и дясното политическо пространство. 32-мата парламентаристи проведоха 200 разговора с мюсюлмански жени и духовници, юристи и социолози, за да проучат в дълбочина явлението и неговите тенденции във Франция. Според представителите на правосъдието, разговаряли с комисията, законните рамки за забрана на забулването са ограничени, тъй като могат да нарушат държавния неутралитет спрямо религиите и правото на избор на облекло. Въпреки резервите си към никаба някои религиозни водачи смятат, че такъв закон може да стигматизира исляма, без да доведе до желания резултат. 

Доскоро непознато явление във Франция, носенето на никаб се разпространява. То засяга около 2000 жени, представителки на радикалното салафистко движение. Повечето от тях са под 30 г., образовани и покриват лицата си по своя воля.                                                                                                                                                   


 

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна