Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще изпрати още 500 войници в Афганистан

Германия възнамерява да изпрати още 500 войници в Афганистан, съобщи германският канцлер Ангела Меркел. В момента в Афганистан има 4 300 германски военни, който осигуряват сигурността в северната част на страната.

Меркел каза още, че Берлин ще осигури 50 млн. евро за международния фонд за борба с екстремистите.

Германия иска да започне изтеглянето на своите войници от Афганистан през 2011 година, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле. Министърът уточни, че няма фиксирана дата за край на изтеглянето, но Берлин има желание да предаде контрола на афганистанските власти до 2014.

Вестервеле потвърди информацията, оповесетна по-рано от германския канцлер Ангела Меркел, че Берлин ще изпрати още 500 войници в Афганистан. По този начин Германия дава пример на останалите държави с контингенти в Афганистан, подчерта Вестервеле, дни преди началото на международна конференция за бъдещето на мисията в Афганистан: "Искаме с нашата концепция, с нашата промяна в стратегията, с нашето ново начало, да допринесем за това конференцията в Лондон да се превърне в повратна точка за политиката в Афганистан и развитието на страната. Защото там ние защитаваме собствената си сигурност от тероризма, който е заплаха за нас дори и в средата на Европа."


 

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна