Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Мингова: Съдебната система се реформира, а доверието е в застой

Снимка: БГНЕС

"Корупцията в обществото и в самата съдебна власт оставя впечатлението и горчивия привкус, че не само не е извървян необходимият път, но и че сме още в самото начало", коментира в предаването "Преди всички" Анелия Мингова от Висшия съдебен съвет след приетата от ВСС оценка на съдебната реформа. Пред "Хоризонт" Мингова подчерта, че това според нея оформя общественото мнение и доверие към съдебната система, което не само е в застой, но и намалява.

Нов Наказателен кодекс стои като огромна задача пред политиците, НС и правителството са в дълг към обществото, посочи Анелия Мингова. Тя прогнозира, че проектът, по който работи правосъдното министерство, до края на тази година ще бъде факт.

На финала е подготовката за приемане на единни критерии за натовареност на магистратите с количествени и качествени показатели, съобщи още Мингова. Тя определи като чувствителна тема закриването на малки съдилища. "Далеч съм от мисълта, че сега се очаква масово закриване на съдебни звена", изтъкна Мингова. Новите правила според нея ще внесат яснота за това кой магистрат къде, за колко пари и при какви условия ще работи.

Изготвената оценка на съдебната реформа е резултат на обстойно проучване на НПО и професионални кръгове, обясни Анелия Мингова. Документът съдържа и препоръките на органа за управление на съдебната власт за бъдещето на съдебната реформа. "Това не е окончателен документ, а проект, който трябва да бъде надграден от широките кръгове магистрати", каза Мингова.

Съдебната реформа в дълго продължилия преход макар и с променливо темпо и недостатъчна ефективност на прилаганите мерки, все пак донякъде е достигнала заложените цели, посочи Анелия Мингова. Тя допълни: "Реформата трябва да се ускори и задълбочи, не можем да започнем отначало, макар че вероятно има и гласове в тази посока".

/Я.Б./
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени