Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на международния печат

Възможно е Европейската комисия да поиска връщане на помощи за гръцките земеделци в размер на 425 млн. евро, съобщава гръцкият вестник Експрес. Изданието визира решението на ЕК да задвижи официално разследване за плащания в размер на 425 млн. евро към гръцките земеделци от осигурителния фонд на земеделците в периода 2008-2009 г. ЕК има съмнения, че изплатените помощи за нанесени щети на земеделската продукция във въпросния период е възможно да се окажат държавна субсидия, несъвместима с европейските закони. В случай, че ЕК реши, че сумата от 425 млн. евро, известна като „пакета мерки на Хадзидакис”, отпусната от предишното правителство, действително е незаконна държавна помощ, гръцката държава ще трябва да си върне сумата.

Двойно повече пътници влизат, отколкото излизат от Македония тези дни през ГКПП "Ново село" на македонско-българската граница, пише македонският вестник Дневник. Македонските граждани, преминали границата тези дни, най-често заминават за българските туристически центрове, докато по-многобройни са българите, за които Струмица и Ново село през изминалите месеци са се превърнали в истински шопинг рай. В Македония, според тях, било по-евтино, отколкото в България и затова най-често се отправяли към магазините за хранителни стоки и ресторантите.

Допълнително се усложнява съдбата на проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис”, който виси във въздуха вече 15 години, пише гръцкият вестник Та неа. Цитирани са коментари в български медии, според които след предявените претенции на българския кабинет (основно в екологичен аспект) търпението на Русия се изчерпва и интересът й започва да се насочва към алтернативни енергийни проекти като тръбопровода „Самсун-Джейхан”. Според гръцки енергийни анализатори обаче руската страна само цели да скръцне със зъби на София, за да спре да поставя пречки пред реализирането на проекта. Вестникът посочва като доказателство факта, че Русия има дял от 51% в „Бургас-Александруполис” и никакъв дял в „Самсун-Джейхан”.

Петролният спор между Русия и Беларус завърши. Вчера делегациите на двете страни стигнаха до компромис на преговорите в Москва, пише Комсомолская правда. За момента тарифите, фиксирани в рубли, ще се покачат само с 11%, а на приходи от преработката на евтин петрол Минск няма да може да се надява, отбелязва вестник Коммерсант.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна