Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Сабахлъков: Хората няма да спрат да пушат, в тютюна има бъдеще

Снимка: БГНЕС

"Хората няма да спрат да пушат, този отрасъл има бъдеще, нямаме алтернатива", каза в предаването "12+3" Иван Сабахлъков, член на УС на Сдружението на тютюнопроизводителите. Според него, въпреки отлагането на обявените за днес протести и постигането на споразумение с правителството, производителите на тютюн не искат нещо нереално от държавата.

На въпрос защо в предишни години не е бил оспорен договореният таван на средствата за тютюнопроизводителите, Иван Сабахлъков подчерта, че тогава количеството произведен тютюн е било по-малко, а парите били достатъчно, даже ги прехвърляли от един отрасъл в друг. После кризата и безработицата са се отразили на някои райони, хората са засели повече тютюн и парите започнали да не достигат, обясни Сабахлъков. 

"Гърците на килограм тютюн взимат 8 евро, а ние - 8 лева, в България няма суровина или култура, която да е субсидирана нормално, на европейско ниво", изтъкна още Сабахлъков. "Децата ни на по 8-10 години сутрин стават рано в 5 часа и са с кошовете", продължи Иван Сабахлъков. Според него в тази ситуация и някои организации за защита на правата на детето биха могли да се намесят.


В предаването "Нещо повече" бившият земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме припомни, че програмата за алтернативно земеделие на тютюна е от 2002 г. и е давала възможност на хората в Родопите да се занимават с алтернативно земеделие. Тютюнопроизводството нито в България, нито по света ще загине, каза Дикме и подчерта, че сега се променя конюнктурата по отношение на плащането на произведената продукция - оттегля се държавата, оттегля се и ЕС.

"През последните 3-4 години правителството не намери сили да излезе и да каже "Полека лека ще излезем от субсидирането", гласи мнението на екс земеделския министър. По думите му, ако някой търси политически подтекст в протестите на тютюнопроизводителите, няма да го намери.

Главният прокурор да пита политиците защо спряха приватизацията на "Булгартабак", призова още Мехмед Дикме.

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна