Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Херман ван Ромпой се срещна с чешкия премиер Ян Фишер в Прага

Стратегията 2020 и икономическото развитие на Европейския съюз бяха в центъра на разговорите между първия европейски президент Херман ван Ромпой и чешкия премиер Ян Фишер по време на днешната му визита в Прага. Беше подчертана ангажираността на ЕС във възстановяването на Хаити и за нова динамика на процеса по преговорите за климатичните промени след международната конференция, провела се в Копенхаген в края на миналата година.

На 11 февруари Херман ван Ромпой свиква неформална среща на лидерите на Съюза. Приоритет в разговорите ще бъде излизането от икономеческата криза и Стратегията-2020, по която се очакват „интензивни”и „задълбочени” дебати. Ван Ромпой припомни и някои от целите – необходими са структурна промяна и стабилен по-висок икономически ръст. Поддържането на нисък бюджетен дефицит и изпълнението на критериите за приемането на еврото в Чехия също са били предмет на разговора с премиера Ян Фишер. Европа се нуждае от „уникален социален модел”, но за това е необходим растеж, заяви Ван Ромпой. Предстоящата среща на върха беше определена от някои експерти като „интимна”, тъй като разговорите между европейските президенти и премиери ще се водят на английски, френски или немски език и без присъствието на преводачи.

Като „неуспешна” определи Ван Ромпой международната конференция за климата в Копенхаген. Първият президент на Европейския съюз подчерта, че е необходима и „нова динамика” на процеса, свързан с преговорите за климата. Европа ще запази водещата си роля в тези политики.

Договорът от Лисабон не е краят, а началото”, заяви чешкият премиер Ян Фишер по повод дебатите за институционалните въпроси и реформи в Евросъюза.

След обяд Херман ван Ромпой ще има среща с президента Вацлав Клаус, известен със своите евроскептицизъм и критики към Договора от Лисабон. Клаус все още не е изразил мнението си за двата нови поста – президент и т.нар „външен министър” на Европейсикя съюз. Неотдавна чешкият президент и полският му колега Лех Качински разкритикуваха неясното разделение на функциите и недостатъчната активност на Европейския съюз в помощта за Хаити.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна