Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Афганистан-какво да се прави?

\r\n60 външни министри и правителствени ръководители взеха участие в специалната среща за Афганистан, която се проведе в Лондон
Снимка: BGNES

Афганистан - костеливият орех на не една империя, решила да окупира страната на муджахидините. Днес там продължава да се води война, наричана неконвенционална. Опитите на САЩ и техните съюзници да въведат мир и стабилност се провалят през последните няколко години. Сега Западът обмисля смяна на стратегията. И ние, българите, които участваме във военния съюз НАТО понасяме своята тежест и отговорност чрез пострадалите български войници тази седмица в Кандахар. Един от тях още е в тежко състояние. В предаването "Събота 150"  се опитваме да отговорим на няколко важни въпроса: Може ли Афганистан да стане стабилна държава и дали това изобщо е истинската цел? Може ли Западът и афганистанското правителство да преговарят с талибаните? Трябва ли да се преговаря с тях и ако отговорът е "да", не е ли това слабост и безсилие пред продължаващите военни действия? Колко ще ни струва борбата с тероризма, започната от Джордж Буш и недовършена от неговия наследник Обама? Спестява ли се на гражданите голяма част от ставащото в Афганистан? -Това са въпроси, на които засега няма точен отговор от световния политически елит.

През седмицата се състояха две важни инициативи за Афганистан. В Истанбул и в Лондон се срещнаха лидери на различни държави и разговаряха за това как да се помогне на страната и да се стабилизира обстановката там. На срещата в Истанбул участваха турският президент Абдулах Гюл, президентът на Афганистан Хамид Карзай, пакистанският президент Асъф Али Зардари, както и външните министри на Турция, Великобритания, Китай, Иран, Таджикистан и Обединените арабски емирства/ОАЕ/.

Конференцията в Лондон беше организирана по инициатива на премиера Гордън Браун. На форума беше обявено, че международната общност ще осигури 140 милиона долара за първата година, в която ще действа планът на афганистанското правителство за реинтеграция на талибаните. Ще се създаде и специален фонд, в който да се набрат средствата. Броят на военните в мисията на НАТО ще се увеличи със 60 хиляди през тази година, а до края на 2011 местната афганистанска армия трябва да наброява 170 хиляди през тази година. Заедно с полицията силите за сигурност на Афганистан трябва да достигнат 300 хиляди души. Това са само част от договореностите, които постигнаха над 60 външни министри и представители на международни организации на срещата в Лондон. Чуйте репортажа на специалния пратеник на БНР в Лондон Нели Тодорова, интервю с експерта по национална сигурност проф. Димитър Йончев и с посланика на Ислямска Република Афганистан в България Мохаммад Дауд Панджшири, който заяви пред "Хоризонт", че Правителството на Афганистан е готово да преговаря с част от въоръжената опозиция.

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени