Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново за малките болници

Кой е виновен за състоянието на българското здравеопазване? Политическите отговори на този въпрос не ни правят нито по-здрави, нито по-силни и спокойни, че ще получим необходимата лекарска помощ навреме или че няма да трябва да плащаме под масата.

Доктор Евгени Желев е депутат от Коалиция за България и бивш министър на здравеопазването. Поводът за интервюто е много радикалната критика на Коалиция за България на съботно-неделната среща в Хисаря. Доктор Желев уточни, че БСП критикува начина, но не и смисъла на здравната реформа в болничния сектор. Лявата коалиция определя като авантюристичен начинът, по който тя се извършва, но стои зад необходимостта от преструктурирането на болниците. Доктор Желев смята, че има политически консенсус за промяната, за която и той е работил, но това трябва да се прави по-премислено и добре преценено.

Една от болниците, които стоят на глинени крака, а може би вече са паднали, е тази в Годеч. Репортерката Мая Данчева е в болницата на градчето. През миналата година болницата е обслужвала пациенти по девет клинични пътеки. В момента с новите изисквания тя покрива само три клинични пътеки. В момента в болницата няма нито един пациент, но персоналът е на работа и е в дълбока неизвестност. Анкета с пациенти, интервю с директора на болницата Любомир Стефанов и лекари са част от репортажа на живо, излъчен от Годеч по програма "Хоризонт" на БНР.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна