Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран планира нови екзекуции

Иранските власти ще екзекутират още 9 души, участвали в антиправителствените протести в Техеран миналата година. Други двама демонстранти, участвали в протестите срещу иранския режим след президентския вот миналия юни, бяха екзекутирани в четвъртък. По информация на съдебен източник, 11-те участници в протестите са имали за цел създаване на раздор и сваляне на политическата система, което се наказва със смърт.

По-рано днес иранският опозиционен лидер Мирхосеин Мусави заяви, че продължава борбата си в защита на правата на иранския народ, въпреки държавния натиск за прекратяване на антиправителствените протеси. В изявление на своята интернет страница Мусави подчертава, че политическите арести и убийства на протестиращите в Техеран са противозаконни и в нарушение с конституцията.

Опозиционният лидер посочва, че демонстрациите на "зелените", както нарича своето движение, ще продължат до постигане на пълни права на гражданите. Зеленият цвят е символът, който Мусави използва по време на предизборната си кампания, а също и по време на кървавите опозиционни протести в страната след президентския вот на 12 юни миналата година. Изходът от изборите през юни, който опозицията обяви за нелегитимен, предизвика масови протести и вкара страната в една от най-дълбоките кризи в нейната история.

По публикацията работи: АФП
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени