Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 100 души протестираха срещу ГМО пред парламента

Около 100 души се събраха на протест пред парламента срещу използването на генномодифицирани храни. С вдигнати плакати, на които се четеше „Не нарушавайте хармонията в природата”, „ГМО в лабораториите, а не в земята българска" протестиращите посрещнаха депутатите от БСП Петър Корумбашев и Георги Божинов, които излязоха от сградата на парламента, за да запознаят гражданите с внесените промени в закона за ГМО.

"Проблемът е с чл. 70 и чл. 80, които те искат да отпаднат. В чл. 80 се третира въпросът за зоните, аз съм внесъл предложение като народен представител, тези членове да останат в закона, тези зони да се запазят", каза Корумбашев.

"Всички изменения, които се предлагат, относно пускането в околната среда и пускането на пазара не са необходими и не произтичат от европейското законодателство", подчерта Божинов.

Председателят на парламентарната Комисия по екология Искра Михайлова заяви, че предмет на внесения законопроект е работата с ГМО в лабораториите. Що се отнася до тяхната употреба в околната среда, сегашният закон е рестриктивен: "Аз съм от тези народни представители, които не се съгласяват с това, за това излязох да чуя хората. Аз съм внесла предложенията да се запазят защитените територии, да се запазват биолгичните насаждения."

Ако промените в Закона за ГМО бъдат приети от парламента в първоначалния им вид, Синята коалиция ще поиска президентът да им наложи вето. От СДС са внесли промени в закона преди второто му четене в парламентарната му зала, които са за запазване на силно рестриктивните режими за ГМО.

БСП също настоя да бъдат оттеглени промените в Закона за ГМО. Според левицата законопроектът няма нищо общо с писмото на Европейската комисия и прокарва лобистки интереси под маската на хармонизацията с европейското законодателство. Това заяви депутатът Петър Корумбашев.

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев е разпоредил да бъде изграден публичен регистър на всички ГМ култури, за които има разрешение в ЕС и България да се използват за храни и фуражи. Този регистър е трябвало да бъде създаден още през 2006 г., съобщи министърът на околната среда Нона Караджова: "Съгласно Закона за храните всеки продукт, който съдържа генетично модифицирани съставки, трябва да бъде етикетиран. И въпросът оттам нататък е за по-честия контрол, за по-добрия контрол наистина да има етикети. Етикетите да отговарят на истината и хората да решат дали ще купуват този салам или не. Т.е. информиран избор на потребителите. С нищо закона, който променяме в момента с малките поправки, т.е. с въвеждането на европейските процедури по-точно, не заплашва нито околната среда, нито здравето на хората."

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени