Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплаха за големи глоби за страната ни заради заменките на гори

Сегашният министър на земеделието Мирослав Найденов показва графика за извършените замени на пресконференция през май 2009г.
Снимка: BGNES

На България може да й се наложи да плаща стотици милиони евро глоби заради заменките на гори, които бяха извършени при управлението на тройната коалиция. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството е получило писмо от Европейската комисия /ЕК/, в което се поставя 20 дневен срок, за да се докаже, че замяната на територии не е държавна помощ. В противен случай комисията ще заведе дело срещу страната ни. Според репортера на "Хоризонт" в Министерския съвет Нели Тодорова във въпросното писмо се посочват 15 от петдесетте сделки, които са направени със замяна на гори. Само за въпросните 15 сделки можем да плащаме милиони, а ако ни санкционират за всички 47 сделки, санкциите могат да достигнат 1.5 млрд. лева. Средно имотите са търгувани за 8лв. на кв.м. и именно за това се смята, че вероятно това е държавна помощ за "избраните". И от друга страна заради смяна на предназначението на териториите като превръщането на гори в имоти, в които могат да се издигнат хотели. Премиерът Бойко Борисов каза, че ще се сформира група, която да анализира ситуациите и възможностите да се търсят юридически механизми за отмяна на сделките. Според министър-председателя "всеки българин трябва да извади от джоба си, за да плати за Доган, Станишев и царя. затова се обръщаме с молба към парламента, молим ги да се включат в тази група. Юристите трябва да се произнесат дали можем да ги анулираме, въобще законът какво може да направи в тази посока. Главният прокурор трябва да начертае стратегия като главен обвинител на държавата как това придобито по престъпен начин имущество след това да бъде взето, продадено или върнато, за да платим тези пари в Брюксел."
Министърът на земеделието Мирослав Найденов от своя страна е съобщил, че има и ново писмо, в което се иска отстраняването на проблеми в програмата на ЕС за селските райони.  

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна