Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Беломъжев със сребро в Габрово

 

Станимир Белоъжев спечели сребърен медал в спринта от втория  кръг на световната купа по ски ориентиране, която се провежда в комплекс Узана над Габрово. Двукратният ни световен шампион за младежи завърши на 9 секунди след победителя Едуард Хренников. Руснакът премина по дистанцията от 2 километра и 900 метра за 13 минути 42 секунди. Трети финишира друг представител на руския отбор - Кирил Веселов.

При мъжете  на старт застанаха 39 състезатели. С победата си Хренников оглави класирането за световната купа, с актив от 175 точки, следван от Веселов, с 163 точки. Досегашният водач Оли Маркус Тайвайнен от Финландия завърши 8-ми в късата дистанция и отстъпи лидерската позоция - трето място в подреждането. Станимир Беломъжев прибави 50 точки към актива си и се изкачи от 24-то на 14-то място в генералното класиране.

При жените победитиелка е рускинята Наталия Томилова. Тя премина по трасето от 2 километра и 600 метра за 14 минути и половина, втора остана Марте Реенаас от Норвегия. Трета се класира Алена Трапезникова от Русия. Единствената българка, която участва в състезанието - Стефания Беломъжева, завърши на предпоследното 23-то място.

С победата си Томилова увеличи своя аванс в класирането за световната купа и вече има преднина от 44 точки пред втората Олга Новикова от Казахстан. Трета, на 72 точки от лидерката е Лиса Антила от  Финландия. 24 жени бягаха в късата дистанция.

По публикацията работи: Велина Махлебашиева - кор. на БНР в Габрово

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени