Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови експерти ще установяват дали Станишев е огласил държавна тайна

Нови експерти ще установяват дали бившият премиер Сергей Станишев е огласил държавна тайна по непредпазливост. 

Градският прокурор на София Николай Кокинов каза, че преди седмица първоначално определените вещи лица от Държавната комисия по сигурността на информацията са се отказали да дадат експертно заключение за секретността на изгубените доклади на ДАНС, за които съобщи преди време премиерът Бойко Борисов. Кокинов коментира, че е неприятно изненадан и призна, че това ще забави приключването на делото, заради което Станишев е без депутатски имунитет.

Един експерт, би следвало, още в началото, когато поема една задача, да каже, да, мога да я изпълня или не, не мога да я изпълня. Ако в хода на извършване на тази задача той срещне някакви трудности и те са достатъчно сериозни и обективни, тогава, да, бих приел едно становище, че, примерно, няма достатъчно капацитет да извърши подобна една експертиза. Но, в крайна сметка всичко е въпрос на мотивировка.

Знаете, че имаме проблеми с множество експертизи по различни случаи. За съжаление, може би, законодателят трябва да помисли за други мерки. Като например, да създаде съответната служба с експерти, които да са на заплата към Министерството на правосъдието, и които да изготвят становища по различните наказателни производства. Смятам, че това ще излезе и по-евтино на данъкоплатеца. И, ако им се осигури една стабилна заплата, смятам, че има достатъчно компетентни хора в България в различните специалности, каза градският прокурор на София.  

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна