Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментари след акция "Октопод"

Снимка: BGNES

"Поздравления за МВР, това трябваше да се случи отдавна". Това каза в предаването "12+3" Атанас Атанасов, бивш директор на Националната служба сигурност и бивш народен представител по повод операция "Октопод". Според Атанасов в случаят е класически пример за група, действаща под покровителството на бившата Държавна сигурност. Според Атанасов бившият министър-председател Сергей Станишев трябва да "отговори публично какви бяха причините да инсталира в ДАНС като неформален председател Алексей Петров". Според Атанасов е била създадена организирана престъпна група, която е функционирала под крилото на държавата.

Атанасов допълни, че Петров е на служба още преди 1985г.

Атанас Атанасов каза още, че "идва ред да се обясни как възникна и кой логистично осигуряваше проекта РЗС".

Според Атанасов трябва да се стигне до "най-наглите" и до политическия чадър, чрез който икономически групировки са изсмуквали икономиката на страната.

"Преди седмица в-к "Галерия" попита официално Цветан Цветанов дали ще бъде арестуван Алексей Петров. Имахме информация, че това ще се случи, самият Петров го очакваше". Това каза в предаването "12+3" журналистът Явор Дачков, зам.-главен редактор на в-к "Галерия".  Петров е бил служител на службите от 2000г. припомни Дачков и каза още, че Петров е бил и съдружник на премиера Борисов. Според журналиста, Иван Костов трябва да отговори на въпроса защо е назначил Алексей Петров в службите. Журналистът припомни и изслушването на Алексей Петров в парламентарната комисия за контрол на ДАНС.


"По мое време Алексей Петров не е бил никакъв. Той не е бил щатен служител на МВР. Това каза в предаването "Нещо повече" бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов. Засега е твърде рано да се коментира конкретиката. Според него връзката между операциите "Наглите" и "Октопод" е видна единствено с присъствието сред обвиняемите на човека с прякор "Хамстера". Йорданов допълни, че при всички случаи операцията "Октопод" ще има силен отзвук, тъй като е свързана с човек на високо ниво в ДАНС, назначен лично от Сергей Станишев. Според Йорданов доста неща трябва да се изясняват в средите на БСП.
"Ако има влезли в сила присъди може да се каже категорично, че пипалата на октопода са стигнали твърде високо в държавната власт." Според Йорданов в случая трудно може да има политически чадъри, той като става въпрос за процес, който се следи от партньорите ни.

Според бившия МВР министър Румен Петков в такива ситуации служителите на министерството трябва да бъдат подкрепяни безусловно. Според него трябва да се направи нещо повече за социлния статут на служителите в МВР. В подобни случаи държавата трябва да покаже, че "оценява тежкия им избор", каза в предаването "Нещо повече" Петков. Като предишни подобни силни реализации Петков припомни случая със задържането на "Митьо Очите" и случая "Куйович". "Още веднъж поздравявам ръководството на министерството за резултатите, които постига, каза Петков. По повод призива на Атанас Атанасов, Петков да каже истината за това какво са говорили с т.нар. братя Галеви, Петков каза: "Лесно мога да бъда смел, по принцип съм доказал, че не съм най-боязливият български гражданин. Въпросът е друг- доколко държавата има интерес такава информация да бъде извадена публично и второ-кой в последствие би гарантирал, че няма да настъпят процеси, които не са желани от никого." Петков допълни: Продължавам да твърдя, че тази среща беше полезна за държавата. Той каза, че Атанасов трябва да обясни, защо по времето когато е бил шеф на НСС, Куйович се е разхождал безпрепятствено в България. По повод политическия отзвук, Петков каза, че винаги е твърдял, че БСП трябва да има силен, национално популярен и трудно уязвим лидер. Той каза, че не знае друга форма на политическа отговорност, освен оставка.

Поетът и публицист Едвин Сугарев каза, че се надява полицията и прокуратурата да са си свършили добре работата. Той допълни, че ако се тръгне по нишката на случая може да се стигне много високо - до върха на предишното правителство.

/Л.Ц./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна