Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството на "Северен поток" може да започне през април

Строителството на газопродова „Северен поток” може да започне през април, след като "Газпром" получи всички необходими разрешителни. Днес и Финландия е одобрила преминаването на тръбите през нейната икономическа зона в Балтийско море. "Газпром" вече има договори за доставка на синьо гориво по новото трасе с Германия, Дания, Холандия, Белгия, Франция и Великобритания.

Финландия беше последната страна по трасето на “Северен поток”, която даде зелена светлина за реализацията на проекта. Преди нея това вече направиха Дания, Швеция, Русия и Германия.

Целта на газопровода е да доставя руско синьо гориво директно в Европа, заобикаляйки Украйна като проблемна транзитираща страна. Тръбата с дължина 1200 км ще минава по дъното на Балтийско море и ще свързва руския град Виборг с германския Грайфсвалд. Проектната мощност на „Северен поток” е 55 милиарда куб. метра годишно, като тези количества са достатъчни да осигурят руски газ на 26 милиона домакинства в Европа.

В компанията, която ще строи и експлоатира газопровода с 51% участва „Газпром”, а останалите дялове са разпределени между две германски и една холандска компании. Според руски експерти, приблизителната стойност на проекта е 7,5 милиарда долара.

Ако до месец решението на финландските власти за преминаването на тръбите през икономическата зона на страната не бъде оспорено в съда, строежът на „Северен поток” може да започне на 1 април. Според руския премиер Владимир Путин, първите количества газ ще тръгнат по новия тръбопровод догодина през септември. 


 

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна