Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обилен снеговалеж изненада Рим

Обилен сняг падна над италианската столица Рим. Рядкото за този район природно явление, беше прието от местните и от туристите по-скоро като забавление, но наложи сериозна организация по почистването на снега.

От 24 години насам Вечният град не бе виждал  сериозен снеговалеж.! Събитие за гражданите, неочаквано очарование за туристите! Невероятен  природен спектакъл, продължил близо 3 часа!  Целият исторически център с  Фори Империали, Пиаца Венеция, фонтана Треви и всичко около тях се покри в бяла премяна. Колизеумът също, където за по-сигурно бе спряно посещението на туристите. Въпреки това, те се забавляваха, както и римляните, въоръжени с фотоапарати. Децата поиграха на снежни топки.

Градското движение изпита затруднения. За това бе отворена зоната за ограничен трафик в центъра на града.  Не липсваха леки пътно-транспортни произшествия и задръствания. Паднало на релсите дърво блокира движението на влака по линията летище Фиумичино -ж.п. гара Термини за 2 часа.

Снегът постави на изпитание работата по почистването на улиците, в която взеха участие 2000 души от гражданска защита. Изполвана бе снегопочистваща техника, на разположение има 425 тона сол. Кметът на Рим Джани Алемано е доволен от организацията в това отношение. Според метереологичната прогноза предстои заледяване, за което се взимат своевременни мерки.

Метереолозите отбелязват, че снеговалежът в Рим е неочакван, но е и доказателство, че зимата е сериозна.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна