Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирмите могат да получат по-лесно обезщетения за блокадата на границата, ако сами подадат искове

Пред „Хоризонт” транспортният министър Александър Цветков коментира, че българският бизнес може да получи по-лесно компенсации за щетите от блокадата на границата, ако фирмите подадат сами съдебни искове.

България е изпратила в ЕК всички документи за щетите. До момента те са 13 милиона и 500 хиляди лева. На 18 февруари ЕК ще приеме решение за следващите действия и евентуалното завеждане на иск в съда в Люксембург от България срещу Гърция, съобщи министър Цветков.

Съдът в Люксембург ще отсъди, евентуално, едно нарушение на Гърция със съответната глоба или санкция, но истинските компенсации за българския бизнес много по-лесно могат да дойдат по линия, съответно, на директни искове срещу Гърция от страна на българските предприемачи и на българския бизнес., уточни той.

В предаването на „Хоризонт” „Неделя 150” министър Цветков каза още, че са ускорени процедурите по някои от големите инфраструктурни проекти, които ще се изграждат с европари по програма „Транспорт”.

Това е най-големият жп проект в България – за реконструкцията на жп линията Пловдив – Бургас, която ще бъде реконструирана за 160 км/ч. скорости. Речната комуникационно-информационна система по река Дунав, която ще улеснява корабоплаването. Магистрала „Тракия”, която също стартира като процедура., заяви Цветков.

Той каза още, че най-големият проблем са процедурите по отчуждаване и затова, според него, трябва да има отделна процедура за отчуждаването на частни земи за големи инфраструктурни обекти.

По същата тема секретарят на Съвета за управление на европарите Юлиана Николова заяви, че се полагат усилия да бъдат ускорени някои от големите инфраструктурни проекти, по които има опасност от забавяне. Николова допълни, че се разчита на подкрепата на парламента по отношение на процедурите за отчуждаване на частните земи, върху които трябва да се извършва строителство. Трябва да бъдат защитени частните интереси, но и да не се загубят европейски пари, само защото процедурите по отчуждаване на терени са се проточили години, заяви Юлиана Николова.

Тъй като притеснението на всички – и на правителството, и на частния сектор е за изплащането на проектите, се въведе практиката седмично да се докладва за това колко пари се плащат по европейските програми, по земеделската програма, по рибарството и по директните плащания, и там, където се забавят с плащането и с верифицирането на разходите да се търсят причините и те да бъдат отстранявани. За последната седмица са платени 94 милиона лева. Вярно е, че по-голямата част от тях са по директните плащания, но са си 94 милиона, които са отишли или в общините, или в земеделски производители, или в малки, средни предприятия., добави Николова.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени