Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия празнува Свети Валентин

От няколко години и у нас се отбелязва денят на Свети Валентин, по-известен като празник на влюбените. Как в Италия отбелязват този ден и по какъв начин изразяват любовта си италианците.

По традиция от 496 г., Италия чества Свети Валентин. Тогава папа Геласий I решил, че 14 февруари трябва да бъде посветен на Свети Валентин, датата на която едноименният епископ на Терни бил екзекутиран от римляните, преследващи християнството.

Легендите разказват, че Свети Валентин закрилял влюбените, подсещал хората как да живеят в любов и разбирателство. Римляните също отбелязвали в средата на февруари празника на пречистването и плодородието Луперкалия.

Така, съчетанието между древноримски и християнски традиции, прави честването на Свети Валентин чисто италиански празник, по-късно пренесен и в други краища на католическия свят.

По традиция на този ден се подаряват шоколадови бонбони, цветя, диаманти, пращат се любовни послания. Но има предложения за подарък и от по –различен характер: музеите в Милано са безплатни за влюбените. Рим предлага романтични вечери. Помпей - есклузивно посещение на археологическото чудо “La villa dei Casti Amanti” с афрески на влюбени, които с нежни погледи си разменят невинни целувки и ласки . Символ на любовта създаден преди 2000 години.

По публикацията работи: Елена Шаханова – кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна