Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режанското съкровище беше пренесено в Националния исторически музей

При засилени мерки за сигурност и ескорт тази сутрин от сградата на Регионалния исторически музей в Перник до сградата на Националния исторически музей бяха пренесени 82 кг. златни и сребърни монети от известното Режанско съкровище.

Основната част на съкровището, открито в село Режанци, е била изровена в далечната 1962 година. Съкровището е било укрито в земята в голям глинен съд и съдържало около 6 000 златни и сребърни монети, отсечено по време на македонските царе Филип ІІ Македонски и Александър Велики. През годините монетите са разделени между откривателите им, техните роднини и познати. Стотици попадат в частни колекции и аукцонни разпродажби в Западна Европа и САЩ.

Поради липсата на бърза намеса от страна на музейните специалисти голяма част от монетите е била претопена за скраб. Директорът на историческия музей в Перник Симеон Мильов посочи, че съкровището е оцеляло, въпреки няколкото опита то да бъде откраднато: "Това е нещо, което трябва да попълни част от празнините, които само малко колеги историци знаят. За съжаление там, където са намерени монетите, при Режанци, досега не са правени системни археологически разкопки и ние не знаем точно защо там и защо толкова много."

Главният секретар на МВР Калин Георгиев изтъкна, че със своята работа полицията се явява дори донор на българската култура: "Връщаме разни неща, които лоши хора са се опитали да изнесат от България. МВР и културата вървят ръка за ръка и не искам да чувам повече, че културата няма нищо общо с МВР."

Според нумизмати съкровището е важно почти колкото Панагюрското.То може да се види в зала № 2 на Националния исторически музей.
По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени