Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косово чества независимостта си

Косово отбелязва днес втората годишнина от провъзгласяването на независимостта си, обявена едностранно в декларация на парламента. 65 страни са признали досега Република Косово, включително САЩ и повечето от страните членки на Европейския съюз.

Сърбия, подкрепяна от Русия, продължава да гледа на Косово като на своя южна област. Белград сезира Международния съд в Хага да се произнесе за законността на провъзгласяването на независимост от косовските албански власти и решението се очаква в следващите месеци. Мнението на съда няма задължителен характер и властите в Прищина дадоха да се разбере, че това няма да промени нищо във връзка с независимостта и не може да става въпрос за връщане назад. Белград от своя страна се надява мнението на Международния съд да позволи започването на нови преговори по въпроса за статута на Косово.

Президентът на Сърбия Борис Тадич заяви в навечерието на националния празник на Сърбия, 15 февруари, че без съгласието на Белград Косово не може да стане член на ООН, нито може да бъде решен бъдещият му статут.

В Косово живеят около 120 000 сърби.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени