Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците от ВМА, участвали в хуманитарната мисия в Хаити, получиха награди

Българските медици, които бяха в Хаити, получиха награди от министъра на отбраната Аню Ангелов. Петимата медици от Военномедицинска академия участваха в хуманитарната мисия в помощ на пострадалите от земетресението на 12 януари в карибската държава.

Ужасът от трагедията не може да бъде описан дори от българските военни лекари, тренирани на страшни гледки. Надежда Новоселска казва:

Аз съм майка на две деца, да. Всичко те потриса. Гледайки нещата от тук, изглеждат много трагични, но когато отидеш там и ги усетиш с всичките си сетива... Можеш да докоснеш болката, можеш да усетиш мириса на трагедията. Минаха хора, млади, и без крайници, осакатени за цял живот. Имаше възрастни, останали без деца, съвсем беззащитни и без покрив. Дечица, останали без майки.

За военния хирург Александър Парашкевов това не е първата мисия. Той е бил в Ирак и Афганистан.

Все още не съм правил статистика и обработил материалите, но някъде имаме над 1 000 пациента, преминали като обслужване, като консултации и над 50-60 хирургични интервенции, травматологични и хирургични интервенции., казва Парашкевов, като добавя:

Трагедията... Дали е страшна, или не – трагедията е голяма, наистина. Хаос, хаос, трагедия и човешка мъка, насъбрани на едно място при една красива природа.

Засега по-голяма ще е нуждата от хуманитарна помощ, а не от медицинска, отбелязва шефът на ВМА ген. Стоян Тонев.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна