Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Иванов: Напрежението в здравната система се създава изкуствено

"Напрежението в здравната система се създава изкуствено от хора, които искат да се запази статуквото, а зад тях застават БСП и ДПС", заяви в Пловдив председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов, който участва в среща организирана от Асоциацията на частните лечебни заведения в България. Според него заканите за протести и създаване на паника в системата нямат основание.

"Заканите за протести се пораждат от хора, които не желаят, на които им харесва статуквото, на които им харесва да си източват болниците, които взимат тлъсти комисионни от всеки един договор", посочи Иванов.

"След разпращането на новите договори до лечебните заведения, проблем с ръководителите, директорите на болниците няма. Второто нещо, което ги успокои това е, че беше казано категорично, че те ще си получат всичко онова реално, което е изработено. От резерва на касата ще бъдат размразени, ако са необходими, от 350 до 400 милиона. Т.е всичко онова, което се говореше, че не е дофинансирано ще бъде финансирано", заяви още Иванов, припомняйки  договореното на срещата в понеделник с шефовете на болници.

От своя страна зам.-министърът на здравеопазването Тодорка Костадинова увери, че проверките, които стартират в болниците ще се извършват по определени критерии, ще бъде огледан всеки договор и ако има нарушения ще се понасят санкции. Тя смята, че този процес ще приключи скоро и няма да има луфт при плащанията. На това заявиха, че се надяват и от Асоциацията на частните лечебни заведения.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна