Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой кой е в българския преход

Кой кой е в българския преход? Като че ли е време да започне публикуването на такъв справочник сега, след операция "Октопод" и след изваждането на светло на толкова лица, появили се в годините на прехода.
Професор Димитър Луджев е един от създателите на СДС, участник в кръглата маса, депутат във Великото народно събрание, министър на отбраната в правителството на Филип Димитров, вицепремиер в правителството на Димитър Попов.

Луджев отговаря на въпроса вярва ли, че е дошло времето да започне такъв разговор. Може ли вече да се тръгне към разкриване на скритите полета на прехода, да научим повече за истинските властови центрове, които са ръководили събитията през тези 20 години.
На пръв поглед конспективно той нахвърля куп позната и недотам позната информация, трупана през годините - за непрекъснатата икономическа зависимост на политиците от началото на прехода до днес, за силовите групировки. В интервюто става дума и за банките, възникнали в началото на прехода и тяхното предназначение, и за Държавна сигурност и начините, по които тя е контролирала отпускането на средства на определени лица.

Другият събеседник на "Преди всички" по същата тема - един от авторите в излезлия наскоро сборник "Мрежите на прехода" е социологът Иван Чалъков, преподавател в Пловдивския университет.
Той разсъждава по темата възможна ли е декриминализация на българския политически живот с днешна дата? Въпрос, на който отговори и предишният събеседник Димитър Луджев.

С целите интервюта с двамата събеседници на Борислава Борисова можете да се запознаете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени