Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честита Баба Марта!!!

Снимка: БГНЕС

Честита Баба Марта, уважаеми слушатели на Българското национално радио!!! Спазвайки традицията Ви пожелаваме: Да бъдете здрави, щастливи и много усмихнати!
В звуковия файл с репортажа на Евелина Стоянова, излъчен в предаването "Хоризонт до обед", ще можете да станете част от празничната първомартенска атмосфера в центъра на София.
Днес Баба Марта ще празнуват и в Националния исторически музей. Ще се изработват мартеници, а етнографите ще припомнят легендите, свързани с тяхната поява. В предаването "Хоризонт до обед" етнографът Вера Керелезова припомни народните вярвания и обичаите, които са се изпълнявали на първия пролетен празник. Някога на този ден старите хора са гадаели каква ще бъде годината. Още вечерта или рано сутринта преди изгрев слънце най-възрастната жена в семейството е усуквала бяла и червена вълнена прежда и по този начин е правила мартеничката, която връзва на ръцете на дечицата, на огърлието на невестите, на плодните дървета и на малките на животните от стопанския двор. Пред вратата пък се оставят червени тъкани - червен мъжки пояс, черга, престилка, носия. В представите на народа Баба Марта е възрастна старица, която има много променлив характер и тя обича да вижда засмяни, ярки цветове. Червеният цвят е една от багрите, които в народните обичаи и вярвания има много силна защитна функция и е символ на слънцето. Повече за един от най-любимите и почитани народни празници можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Нина Колева с Вера Керелезова.

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна