Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолета Ангелиева: Средствата за паспортизация на сградите може да бъдат получени от еврофондовете

Смятам, че ако хората станем малко по-инициативни, започнем да обръщаме малко повече внимание в каква среда живеем и съответно да се грижим за нея, ще има очевиден напредък, видим в близко бъдеще, заяви в предаването "Преди всички" Виолета Ангелиева, директор на дирекция "Технически правила и норми" в министерството на регионалното развитие и благоустройството, по повод на последните инциденти с асансьори в София и Добрич. "Колкото до спазването на нормативната уредба, може би контролът трябва да бъде подобрен, но има такъв контрол", посочи Ангелиева.

"Разбира се, че е възможно средствата за паспортизация на сградите да бъдат привлечени от еврофондовете по проекти на общините. Има такива програми - "Подобряване на градската среда" и други, всичко това е разписано на нашата уеб-страница. И управителите на етажната собственост просто трябва да поемат тази инициатива и да подготвят необходимите документи за кандидатстване към кмета на общината, който в крайна сметка контролира този процес. Така е предвидено и по закон, и по нашата наредба", добави тя.  

Какви промени в нормативната уредба подготвят експертите в министерството, с какво трябва да се съобразяват пътниците в асансьорите, какви са смисълът и целите на техническата паспортизация на сградите и кой следи състоянието на сградния фонд можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Виолета Ангелиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени