Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод Европейската седмица на глаукомата в цялата страна ще се провеждат безплатни прегледи

Около 2% от населението над 40 години у нас и по света страда от глаукома. Това твърди председателят на новоучредената пациентска организация „Глаукома” доцент Наталия Петкова. С напредването на възрастта процента на заболелите от това дегеративно очно заболяване нараства значително. По думите на доцент Петкова в повечето страни, дори в съседна Румъния, лекарствата за глаукома не се заплащат от пациентите.

доц. Наталия Петкова: Голяма част от антиглаукомните лекарства например, които миналата година бяха реимбурсирани, бяха дори безплатни. Тази година касата се опитва да престане да плаща и пациентите отново да бъдат натоварени с плащане на лечението си. Това са хронично болни възрастни хора, които не винаги могат да си купуват лекарствата. Нелечението значи слепота от глаукома. И затова именно се постави въпроса за образуване на такава пациентска организация у нас.

От утре до 14 март в 17 града на страната ще се проведат безплатни прегледи за глаукома по повод Европейската седмица на глаукомата в България. Всички, желаещи да преминат през такъв преглед, могат да получат допълнителна информация на горещата линия на Националната пациентска организация 0 700 10 515.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна