Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще продължи диалогът президент-правителство?

Министърът на финансите Симеон Дянков на излизане след срещата с президента Георги Първанов в петък
Снимка: БГНЕС


Проф.Кръстьо Петков: Спорът е за това как се прави българската политика в момента

"Смятам, че напрежението между двете институции периодично ще се превръща в спорове и конфликти, някои го наричат и начало на война". Това каза в предаването "Неделя 150" председателят на Обединения блок на труда проф. Кръстьо Петков. Той допълни, че това не е случайно и се дължи на няколко фактора: "Първо, президентът и като личност, като политик и като институция в момента е единственият, който олицетворява някаква алтернатива с различно мнение и то по ключови въпроси за развитието на България." Според проф. Петков още по време на президентския форум, на който са присъствали официални представители на изпълнителната власт начело с премиера, е станало ясно, че в България има два центъра за разработване на такива стратегии - единият е в правителството, а другият е около президента.
Като втора причина за напрежението Петков посочи обявяването на намерението на президента да остане в политиката след като приключи неговият мандат. " Така че въпросът не е само в разменени реплики, нито само в различно тълкуване на текстове от стенограми, а затова как се прави в момента българската политика и как стои цялата система на управлението и кой каква позиция застъпва."

Според проф. Петков горната точка " в кипенето на този конфликт още не е достигната". Според него това би било задвижването на процедура по импийчмънт.

Според председателя на ОБТ президентът е поставил въпросът за изваждането на икономическите досиета на прехода в точно определен момент и без да го детайлизира го е поставил в публичното пространство по един категоричен начин. Според Кръстьо Петков повечето българи биха одобрили това.

"Моят апел е да се постигне джентълменско споразумение за следващите две години между двамата първи хора - премиерът Борисов и президентът Първанов, да се сложат в страни тези хапливи, словесни, крайно неприятни лично и фамилно насочени войни и да се насочат към търсенето на най-добрата за България стратегия за изход от кризата."

Проф.Кръстьо Петков каза още, че най-вероятно нов проект на президента Първанов ще има, но той няма да е партиен. "Говори се за гражданска мрежа и г-н Първанов даде доказателства като започна да кани различни експерти и мрежи, които са свързани с търсене на алтернативи в икономическата и социалната мрежа, в здравеопазването, социалното подпомагане и т.н. Още от интервюто на Лили Маринкова с проф. Кръстьо Петков - в звуковия файл.

 

Николай Младенов: Това е недостойна постъпка, неподходяща за държавен глава


В предаването „Неделя 150” Николай Младенов, министър на външните работи, заяви,  че "Това е изключително недостойна и срамна постъпка, която не е подходяща за държавен глава. Не можеш да публикуваш нещо, без да си предупредил двете страни, които участват в него, че ще го публикуваш. Видимо от стенограмата, всичко това е направено, за да бъде публикувано по един доста грозен и менторски начин към министъра на финансите". Младенов допълни, че за него " това подкопава окончателно авторитета на държавния глава." Външният министър  добави, че подобен вид избирателно публикуване на стенограми е характерно за началото на 90-те години в българския политически живот. "България върви напред и няма нужда от хора, които я дърпат назад", допълни Младенов. Той подчерта, че този скандал не трябва да подменя основния въпрос, който стои в момента пред страната ни – как да излезем от финансовата криза и да задържим стабилността на икономиката, така че тя да може да превъзмогне кризисната ситуация. „Това са неща, които са важни за хората. Всичко друго дърпа назад, дърпа надолу”, категоричен бе Младенов. Външният министър изказа мнение, че за да може една държавна политика да бъде ефективна, тя изисква всички нива на държавността да работят в една посока и предизвиканата шумотевица между двете институции е била ненужна.

" Четири години управляваше България тройната коалиция. Особено в последната година страната беше съсипана, беше вкарана в икономическа криза граничеща с катастрофа благодарение на безхаберното харчене на средства от БСП и всичките им коалиционни партньори и всички личности в този кабинет, има министри с повдигнати обвинения от предния кабинет, нито веднъж до този момент президентът не се е изказал по тези въпроси. В същия момент тук предизвикваме някакви големи дебати заради участието на финансов министър в едно телевизионно предаване и изпусната реплика. Прощавайте много, нека да погледнем това кое са ни реалните въпроси, които са в момента в страната.", допълни още министър Николай Младенов. Подробности - в звуковия файл с интервюто на Лили Маринкова с Николай Младенов.


Волен Сидеров: Става дума за опит за дестабилизация

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров: "Тук не става дума за разправия или за някакъв дуел между министър и президент. Тук става дума за опит за дестабилизация на България от страна на този, който трябва да държи най-много на стабилността на управлението – държавният глава. Тук става дума за една интригантска атака срещу правителството от страна на Георги Първанов, която има за цел да дестабилизира управлението и страната. На кого служи това? Този философски основен въпрос трябва да си го задаваме винаги. Това служи на мафията, с която днешното правителство се опитва да се разправи." Според Сидеров разправата с мафията, с Октопода "явно бърка интересите на много хора в ловната дружинка на господин Първанов и той реагира с една контраатака, преди да станат ясни неговите връзки с олигарси, които са част от Октопода. За мен това е обяснението на това сценично изпълнение, което Първанов направи през последните ден-два." Повече от интервюто с Волен Сидеров в "Неделя 150" - в звуковия файл.  

Татяна Дончева: Става дума за много проста случка

"Смятам, че Волен Сидеров сериозно се напъва да даде трактовка, която смята за приемлива за правителството. Понеже в българската политика сме царе да даваме изключително сложно обяснение на прости неща и на гафове, аз ще се въздържа да направя точно това. Става дума за много проста случка – министър Дянков вмени на президента, че е милиардер. Дали бил казал първата реплика, дали не я бил казал, дали било съзнателно, несъзнателно, това е общо взето второстепенно. Дали президентът е трябвало да вложи толкова патос, това също е второстепенно". Това каза в предаването "Неделя 150" политикът от БСП Татяна Дончева. Тя допълни, че трябва да е ясно, че никъде в цивилизования свят не може да има отношения и разговори между хора, заемащи ключови длъжности в държавата, които да ги злепоставят по този елементарен начин и когато е направен гаф, трябва да се намери начин да се излезе от него. "Това, което се вижда до тук е, че правителството реши, че това е колосална атака срещу него, което е глупост.", допълни Дончева. Според нея става въпрос просто за гаф на министър Дянков, който "той много нескопосано в разговора с президента е решил замете, но правейки президента на глупак. Но който и да е на мястото на президента, в чисто човешки план, няма да допусне това. И ако Дянков е имал елементарното мислене да смята, че ще стане така е просто недалновиден човек".

"На всичките останали тълкувания – как президентът и неговите спонсори са партньори, ловни, и т.н., знаем че президентът ходи на лов, ходи на лов с олигарси, като излязат притежатели на сметки в Швейцария и негови спонсори, като не могат да си докажат законните доходи, това ще бъде повод за друга атака срещу президента.", каза още Дончева. Според нея в момента става дума за една проста случка, която обаче е показателна за това правителство. В случая, според нея, има много силна намеса на PR-и, които смятат че определят посоката на правителството, "и което е много глупаво само по себе си – съдържанието на разговора говори много за всеки човек, който прочете разговора и стенограмата в нея". Според Татяна Дончева самото правителство обаче по начина, по който влиза в ситуацията и настоява на своето, рискува да се дестабилизира само, благодарение на неадекватната си реакция, което също е познато, случвало се е в световната политика. "Когато си неадекватен на някаква случка, може от глупава ситуация да си направиш голяма беля", допълни Татяна Дончева. Интервюто на Лили Маринкова с Татяна Дончева може да чуете в звуковия файл.

/Л.Ц./

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна