Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евдокия Манева: "Няма никаква възможност за отглеждане на ГМО в България"

Снимка: БГНЕС

Проектозаконът за генномодифицираните организми (ГМО) днес бе гледан в българския парламент едновременно в комисията по околната среда и в пленарна зала. Комисията по околната среда заседава извънредно, за да бъдат изчистени всички спорни текстове, най-вече онези, които налагат пълна забрана за отглеждането на ГМО в страната, а депутатите не започнаха обсъждането с най-спорните текстове, по които трябваше да се изчака становището на комисията. Депутатите от комисията по околната среда се съобразиха с всички искания на неправителствените организации покрай притесненията, които възникваха след всяко гласуване на текстове в парламентарния орган. Да припомним, че след последното гласуване оставаше отворена вратата не само за лабораторни, но и за полеви опити на ГМО с чисто научни цели. Заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева прие мнението на комисията и потвърди, че в България вече няма никаква възможност за отглеждането на ГМО.

Основният аргумент за промени в Закона за генномодифицираните организми бе искане на Европейската комисия за синхронизиране на българското законодателство с директивите на Европейския съюз. След много спорове и протести на неправителствените организации останаха старите текстове в закона, които обаче трябва да бъдат гласувани в парламента.

Репортажът на Радостина Билярска с конкретната позиция по въпроса на зам-министър Манева и отношението й към него като спешен и наложителен проблем можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна