Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Перев: "Спаска Митрова е съдена само защото е българка"

Снимка: БГНЕС

Изненадан съм от това, което се случи, заяви в предаването "Събота 150" Петар Колев от македонското сдружение "Преображение" във връзка с вчерашното решение на съда в Гевгели за лишаване на Спаска Митрова от настойничество върху дъщеря й.

"Чудя се на акъла на този съдя, който е подписал това решение, да бъде отделено едно дете от майка си, а отгоре на всичко да бъде дадено на баща, за когото има съмнения по отношение на това, че ползва наркотици, а отгоре на всичко е безработен", посочи Колев. От друга страна съм озадачен, защото според мен това не е съдебно, а е политическо решение, в никакъв случай не трябва да се залъгваме, смята той. "Имайки предвид, че съм живял 18 години в тази държава, уверявам Ви, че последната независима институция в Македония е съдебната", категоричен бе Колев.

Македония се крепи на фалшивата идеология на македонизма, която рано или късно ще падне, а това много притеснява властите в Скопие, смята той. "И как стават нещата: удрят едни от по-активните хора, удрят приемрно Спаска Митрова, която е жена, която е част от сдружението "RADKO", за да покажат на хората, че ако вие, видите ли, вие продължавате по същия начин, вас ще ви сполети същото, което сполетя Спаска Митрова", посочи Петар Колев. В Македония няма нито една медия, която да репликира в подобни случаи, няма опозиция, няма контрапункт медийното пространство, и адресът за това е София, а не Скопие, категоричен бе той.

Според него управляващите в България са декларирали ясно, че подкрепят Македония в европейското й бъдеще, но са заявили също, че това не е безусловна подкрепа. "Но за съжаление ние не разбрахме какви са условията. В тези договори, за които се говори последните няколко дена, според мен трябва да бъдат ясно и категорично подчертани условията, които Македония трябва да изпълни, за да има добри взаимоотношения с България", посочи Колев.

"Тая е судена само затова, че е българка, и това е единствения случай ... Един македонски суд нема да има кураж да осъди на такво дело и за тия неща един припадник на албанската националност или един припадник на влашката националност или, не дай Боже, на сръбската или грацката", заяви на свой ред македонският журналист Владо Перев.

Според него сръбският културен национализъм е бил насаден като начин на мислене. "Това, на което се възхищават българите, а и македонците, на сръбските песни, певици, тия, силиконските певици. И така сърбите мислат, че сме хора от ниско качество. И донекаде те са прави ... Нас като третокачествени хора третират ни сас насилие, защото един пат промениха ни идентитета, значи от българи станахме македонци, пръво бехме югославяни, а след това македонци, значи могат да ни работат както си искат", смята Перев. Българската държава е абсолютно безучастна в тези процеси, каза още той. Според него след смъртта на Екзарх Йосиф и цар Борис ІІІ почти няма български политици, които да са се занимавали с българските национални интереси и да са били същевременно фактор в политиката. "На една страна процеса на ребългаризацията тече в Македонията, ... но тече затова, че ние сме тук останали корави и се дръжиме до последния човек ... и с пълно безучастие на българската държава", посочи Перев. "Само един македонски баровец, който живее извън границите на Македония и идва в Македония, има имоти, годишно извая 370 000 евро за подпомагане на македонистичките организации ... Само един, а такива са некаде повече от 7-8-9. Сега Вие ми кажете мене: познавате ли един човек в България, баровец, богат - там се хвалите, че имате богати хора, които имат повече от 1 млрд. евра, там има хора, които имат футболни тимове, вестници, списания, телевизии, които имат вериги от магазини и ресторани, и така - който е казал: "Еве да дадем 5 000 евро поне да се направи един електронен вестник", твърди Перев.

Силата ни е в това, че повечето сме безимотни, та няма какво да ни направят, какво да ни отнемат, каза още той. "Силата на българската кауза в Македония, на новата ребългаризация лежи в демократизацията, а твръдината, крепостта на демократските процеси в Македония дръжат албанците. Без албанците българската кауза в Македония е мрътва. Защо? Властите не могат да се справат с тех, заети се сас тех, с нините проблеми - национални, искате ли проблеми с оръжие, искате ли сас война, искате ли сас дрога. Така че нас са ни оставили малко настрана и че не могат да применяват двойни аршини - нас да ни гонат за казана дума, реч, а нив да ги остават на свобода за изпукан куршум", посочи Перев.

Македонското общество разбра силата на българските университети и това е нещо много важно, добави той "Тие мигови поне не е срамно, не е обидно да бъдеш българин. Не е много достоинствено, но не е толко лошо, както е било в годините преди 90-те години", смята Перев.

На какво според двамата събеседници се дължат антибългарските настроения в македонските медии, с чия помощ е създадено дружество "Преображение", коя е най-силната медия според Перев и вярва ли той в обещанията на политиците от двете страни, как се отнасят обикновените хора в Македония към българите, иска ли България да има добри отношения с Македония и какво е нужно да се направи в тази посока можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Петар Колев и Владо Перев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна