Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-главният прокурор Галина Тонева: Необходими са законови промени, за да работим по-ефективно срещу тежката престъпност

Снимка: БГНЕС

Заместник-главният прокурор Галина Тонева заяви в предаването "Преди всички", че напрежението в сферата на правосъдието и вътрешните работи възниква винаги, когато се постави въпросът за някакви по-сложни ситуации и казуси с борбата с организираната престъпност, на по-тежки случаи на корупция или на икономически престъпления.  Според нея причината за междуинституционалното напрежение не е някаква междуличностна война или субективизмът на двете страни. Според нея трябва да си дадем много ясна сметка къде е основата на тези противоречия: "Мисля, че успяхме да стигнем до общ извод на срещата, която организирахме заедно с г-н Борис Велчев, Съюза на съдиите и г-н Цветан Цветанов. Като  крайно становище всички почти единодушно стигнахме до извода, че промените, които трябва да бъдат направени са най-вече законодателни, в това число дори и конституционни."
Тонева каза още, че е станало ясно, че не може с едни и същи методи и средства да се разследва и традиционната престъпност, и тежката организирана престъпност, както и сложните икономически престъпления. Според зам.-главният прокурор в тази насока трябва да се търсят решенията и по законодателен път. "Става въпрос за правилата, по които се разследват тези дела, за да могат да бъдат осигурени по-големи възможности на правоохранителните органи, на разследващите органи и в крайна сметка да се съберат по-убедителни доказателства за пред съда. "
Тя добави, че никой не трябва да забравя, че не може да слага съда от която и да е страна на бариерата, защото той е просто арбитър. "Не можем да се сърдим на съда когато решава по съвест и убеждение.
По повод говоренето за "октопод" в съдебната система, Тонева каза: "Звучи неприятно, не мога да кажа дали има или няма октопод в съдебната система. Както всички знаем и се коментира след като в една държава всичките институции са болни от нещо, то не може една да остане незасегната. Но точно за октопод ми се струва пресилено да се говори в самата съдебна система, защото в нея все пак има доста сложни механизми за кадруване."
Според нея не може да бъде направен еднозначен извод, че изборите, които са проведени в този период непременно са били повлияни от такива методи на лобиране." Тонева допълни още, че изводите, които са направени след анализ на контактите на Красьо Черния са показали, че една изключително малка част от магистратите, които са имали контакт с него са били избрани.

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени