Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камионите с отпадъци на три общини няма да бъдат спирани на сметището край Цалапица

От днес на сметището край Цалапица камионите с отпадъци на Стамболийски, Кричим и Перущица няма да бъдат спирани, след като кметовете на трите общини се договориха с община Пловдив за цената на услугата. Конфликтът започна в началото на седмицата и доведе до блокада на пътя към депото, което наложи намесата на Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Определената от Пловдивския общински съвет цена от 18,46 лв. за обработката на тон отпадъци на цалапишкото депо, продължава да е непосилна за трите общини, чиито общински съвети са разчели в бюджетите си сума от 14 лв. за тон. Кметът на Пловдив Славчо Атанасов заяви, че в преговори с колегите му тази сутрин, все пак се е стигнало до компромисен вариант.

Трите общини започват да извозват на сметището в Цалапица, като в договорите се упоменават сумите, които те са гласували в общинските си съвети. Цената остава 18,46 лв. и когато тази сума се изчерпа септември, октомври месец се подписват допълнителни анекси към договорите за разсрочено плащане в следващата 2011 година., уточни Атанасов.

И тъй като спорът има и съдебни измерения, този вариант ще бъде окончателен, само ако магистратите потвърдят цената, определена от Община Пловдив. Ако съдът я отмени, боклукът на Стамболийски, Кричим и Перущица ще се депонира за 14 лв. на тон. Споразумението ще бъде подписано утре защото искаме добре да огледаме финансовите параметри, коментира от своя страна кметът на Стамболийски Иван Атанасов.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна