Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 10 пъти се е увеличил броят на СРС, използвани в съдебни процеси

Близо 10 пъти се е увеличил броят на специалните разузнавателни средства, поискани от прокуратурата през изминалата година и послужили като доказателства в съдебни процеси. Това каза градският прокурор на София Николай Кокинов, отчитайки работата на столичните обвинители.

Исканията за специални разузнавателни средства са 2545. Най-много те са били за подслушвания. Следват проследяванията и наблюденията. Двайсет и шест са делата, по които са използвани защитени свидетели, а 13 – служители под прикритие.

Николай Кокинов си спомни за случая, когато благодарение на агент под прикритие, е била извършена сделка по закупуване на наркотици. Продавачът е задържан и е сключил споразумение с държавното обвинение, така че присъдата вече е влязла в сила.

Кокинов призна, че разследването със специални разузнавателни средства е най-мързеливият начин за събиране на доказателства, но уточни, че понякога той е единственият. Той нарече въпрос на тактика това, че едни прокурори прибягват до претърсвания без санкцията на съда, а други първо чакат да я получат. Поведението на първите, според него, било опит да се избегне изтичането на информация.

Николай Кокинов не можа да осветли премиерския анонс вчера за новини около нарушители от настоящата власт, каза че ежедневно получавали сигнали за злоупотреби, включително и на действащи хора от властта, но какво точно бил имал Бойко Борисов предвид, Кокинов не знаеше.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна