Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган заплаши да изгони от Турция нелегалните арменци

 

   Турският премиер Р.Т.Ердоган предупреди, че правителството може да екстрадира около 100 хиляди арменски граждани, които пребивават нелегално в страната. Той заяви това във връзка с арменския проблем на съвместна пресконференция с британския премиер Гордън Браун, по чиято покана е на официално посещение в Лондон.

    В моята страна към момента живеят 170 000. арменци, 70 хиляди са наши, турски граждани. Около 100 хил. арменски граждани пребивават нелегално в Турция вече близо 10 години. Ако ситуацията продължава по този начин, ние може да предприемем такава мярка, но това ще решим, когато му дойде времето, бяха думите на ЕрдоганСпоред турския премиер арменската диаспора, а също и парламентите на някои държави с исканията си за обявяване на геноцид нна арменци през 1915 г. нанасят повече вреда на Армения, отколкото полза.

   На същата пресконференция Гордън Браун заяви подкрепа за европейската перспектива на Турция, като подчерта, че присъединяването на Турция към Евросъюза ще допринесе за укрепването му в икономически, културен и политически аспект. По думите на британския премиер, за разрешаването на кипърския проблем страните трябва да покажат повече смелост и да предприемат нови инициативи.

   В разговора между двамата премиери бил обсъден и проблемът за иранската ядрена програма, като е била изразена позицията за разрешаване му с дипломатически средства.

   Гордън Браун изказа и благодарност на Ердоган за мисията, която Турция изпълнява като съюзник в Нато и в Афганистан.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна