Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия и Германия са сред страните, изнасящи уреди и предмети, използвани за мъчения

Чехия и Германия са сред страните, изнасящи уреди и предмети, използавани от полицията и армията в повече от девет държави по света за мъчения на хора. Това твърди международната правозащитна организация "Амнести Интернешънъл". Чехия е сред малкото страни, които информират обществеността за търговията с подобен вид стоки.

Европейският съюз прие през 2006 г. правила за забраната и регулацията на този вид търговия. Все още обаче много държави не спазват тези норми. В Европейския парламент предстои обсъждане на подготвената от правозащитниците информация.

От 2006 г. Чехия, подобно на Германия и други европейски страни, е позволила износа на полицейско въоръжение, вериги, електрошокови и други предмети, като аерозоли с химически вещества. По-късно те са били използвани за мъчение на хора от полицията и армията в най-малко девет държави по света – като Камерун, Пакистан, Молдова и Монголия.

Това, според "Амнести Интернешънъл", би могло да се тълкува и като нарушение на законодателството. Поискана е повече информация от чешките власти.

През 2008 г. организацията е документирала множество случаи на мъчения от страна на полицията и армията в Камерун. Там, според правозащитниците, широко е разпространено мъчението чрез електрошок. В Монголия са били регистрирани случаи, когато затворници са държани в окови в продължение на три години.

От друга страна, Чехия е сред седемте страни, посочени от „Амнести Интернешънъл”, които редовно информират обществеността за търговията с подобен вид стоки. Оценявайки риска за употребата на тези предмети и уреди за мъчения на хора, страната е забранила износа им за някои държави, например Азербайджан и Иран.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени