Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Янакиева: "Увеличение на данъците едва ли би решило проблемите на Перник"

Снимка: БГНЕС

Вчера Общинският съвет в Перник гласува предложение общината да вземе заем от 2 млн. лв. "Целта на кредита е да покрие задълженията на общината към фирмите-доставчици. Това ще даде глътка въздух за самите тях и ще избягат от опасността да фалират в тези тежки дни и месеци на кризата", заяви в предаването "Нещо повече" кметицата на Перник Росица Янакиева. Това, разбира се, не са всички средства, които са нужни на общината за да работи нормално, но като глътка въздух в кризисна ситуация смятам, че е добро решение, добави Янакиева.

"Увеличаването на данъците едва ли би решило проблема на общината, а освен това е допълнителна тежест върху гражданите, които също изпитват на гърба си жестоките последици на икономическата криза. Аз смятам, че верният подход е разплащането, което има иницииращ характер. То повишава потреблението, то предизвиква ново производство. Като механизъм това би било добре да се приложи не само в Перник, а вероятно и в цялата страна.", посочи тя.

Кои разчети показват, че увеличаването на данъците не е решение на проблема, каква част от общините в България изпитват остър финансов недостиг и от какво основно е предизвикан той и притеснява ли се кметицата на Перник за обслужването на кредита можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Росица Янакиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна