Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Чарлз пристига на официално посещение в Чехия

Принц Чарлз и съпругата му Камила
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският престолонаследник принц Чарлз и херцогинята на Корнуел Камила пристигат днес на официално четиридневно посещение в Чехия. Това е последната спирка в осемдневното пътуване на принца на Уелс и неговата съпруга в страните от Централна Европа. Днес те ще бъдат приети от президента Вацлав Клаус. Във вторник e срещата им и с първия демократично избран президент на Чехия Вацлав Хавел.

Опазването на културните и природните наследства, както и партньорството между страните 20 години след падането на "Желязната завеса" са основните теми на срещите на принца в Централна Европа.

След разговорите с чешкия президент принц Чарлз и съпругата му ще се запознаят с историческото наследство и ще разгледат Пражкия дворец. В програмата за следващите дни са предвидени посещение в православния храм "Св Св Кирил и Методий". По време на Втората Световна война в него намират смъртта си британски военни.

Принц Чарлз и херцогиня Камила ще гледат опера в известния Моцартов театър. Принцът на Уелс ще се запознае и с проекти на устойчивото развитие, ще отиде в екоселото Хостетин и ще участва в екодискусия със студенти в Бърно. Масариковият университет ще му връчи едно от най-големите отличия на учебното заведение – златен медал. Камила ще посети балетната школа към Народния театър и Английския колеж. В програмата е включена и визита в Центъра за обучение на кучета –водачи.

Това е четвъртата визита на Принц Чарлз в страната, но първата официална визита на херцогинята на Корнуел Камила в Чехия. Всяка година британският принц предприема две големи пътувания – през пролетта и есента. Решенията за визитите и отговор на отправените покани се координират с няколко министерства и с Бъкингамския дворец.


По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна