Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: "Пълненето на дупки е една голяма дупка"

Снимка: БГНЕС

България ще преговаря в Брюксел 1 млрд. евро по оперативните програми да бъдат пренасочени за ремонт. Идеята дойде от премиера Бойко Борисов, който преди няколко дни помоли ръководителя на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс да лобира пред европейските институции. Министър Росен Плевнелиев обаче смята, че ударението за пренасочването на средствата пада по-скоро върху България.

"Тепърва ще има решение на правителството. Новият министър по еврофондовете работи по въпроса, всички министерства и всички управляващи органи по оперативните програми ще направят една много по-точна оценка по години каква ще бъде тяхната успеваемост и на базата на тази оценка, която ще бъде и обследвана след това за устойчивост - доколко цифрите, които те подават, са верни - ние ще направим вече една предварителна оценка откъде би могло и колко да се вземе, за да се пренасочи към такава програма", каза Плевнелиев. Според него в момента за ремонти на пътищата са предвидени 67 млн. лв., 4 пъти по-малко спрямо предходни години. Направен е поименен списък с обектите, които трябва да се ремонтират, и е изпратен до регионалните и областните управители. "Бях в Саксония миналата седмица, къдети в 90-та година провинция Саксония е стартирала, вярвайте ми, едно към едно като нашата държава. Магистралата Берлин-Дрезден е имала ограничение за 30 км/ч., като вулканични кратери по нея, непипана от времето на Хитлер, със точно 300 километра магистрали и точно 20 000 километра републикански пътища. 20 години и 36 млрд. евро инвестиции. От тази гледна точка искам да кажа само едно: българите рябва да разберат, че държавата не е удобното извинение, държавата няма да свърши и цялата работа. Необходимо е търпение и необходимо е също така и приватизиране ... Пълненето на дупките е една голяма дупка и колкото повече пари наливате в магистрали, има огромен смисъл. Колкото повече пари наливате в дупки, няма никакъв смисъл", посочи Плевнелиев. По проекта за магистрала "Люлин" той заяви, че се надява до края на седмицата да има подписано споразумение с турския изпълнител на обекта по претенциите на компанията. Общата претенция за изпълнение е 210 млн. евро и тя е намалена до 189 млн. евро, а сега се преговаря да достигне 185 млн. евро, добави Плевнелиев.

Кога България ще има читави пътища и кога ще приключат проектите за магистрала "Марица" и Околовръстен път - София можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Добромир Видев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна