Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда антикризисните мерки

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда мерки за справяне с кризата. Ще бъдат разгледани предложенията на синдикати и работодатели, както и антикризисните мерки на правителството.

Обсъдени са част от предложенията на синдикатите и работодателите, които бяха представени в неделя на среща с финансовия министър. Сред основните общи искания на синдикати и работодатели са легализиране на доходи от незаконна дейност, като физическите лица платят еднократен данък от 10% върху придобитото имущество, увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли, замразяване на цените на тока, природния газ и водата до края на годината.

В тристранния съвет все още не е обсъдено предложението на правителството за повишаване на ДДС с 2%. По тази идея вероятно ще има най-остри спорове и няма, може би, да се приеме нито от синдикатите, нито от работодателите.

Още от вчера се знаят някои от другите основни предложения на правителството, а те са – да се създаде публичен регистър на задълженията на държавата към бизнеса, но кабинетът не посочва в какъв срок ще плати дължимите пари на фирмите за спечелени договори. Правителството предвижда като антикризисна мярка да спре намалението на осигуровките до края на 2011 г., но предлага ограничаване до 90% на средствата във фонд „Работна заплата” в бюджетния сектор. Друго предложение е работодателите да плащат първите три дни от болничния на работниците, но това ще отнеме от бизнеса около 90 млн. лв. Това е основното за сега.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна