Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителство, синдикати и работодатели се споразумяха по някои от мерките срещу кризата; утре дебатите продължават

Националният съвет за тристранно сътрудничество реши да се намали с по 15% държавната субсидия за всяка парламентарно представена партия.

Правителството, синдикати и работодатели се споразумяха по някои от мерките срещу кризата, които са записани в общ документ на социалните партньори. Сред тях са: държавата да плати дължимите пари на фирмите по спечелени вече договори, както и да се ограничат бонусите за държавната администрация.

Тристранният съвет ще се събере утре, за да обсъжда антикризисните предложения на правителството. На днешното заседание не е бил обсъждан въпросът за увеличаване на плоския данък, нито на ДДС. От синдикатите се обявиха срещу вдигането на ДДС от 20 на 22%. Председателят на КНСБ Желязко Христов обясни: "Това не е добро за никой. Ще удари бизнеса, ще удари потреблението, а ние от синдикатите, заедно с вас, знаем, че като вдигнеш с 2% ДДС, как се акумулира всичко водата, бозата, доматите, ластика, щората и вафлата. Всички това сме го гледали. Сега в условия на криза в това отношение няма нужда от рязко движение."

Бизнесът също се обяви срещу вдигането на данъци. Председателят на БСК Божидар Данев обаче обясни, че ако антикризисните мерки не запълнят огромния дефицит в хазната, работодателите биха подкрепили увеличаването на ДДС с 2%, при условие че се запази 10% плосък данък: "Ако успеем с предложените мерки да подкрепим фиска с необходимите средства, да не се отива към подобно изменение на ДДС. Ние като бизнес смятаме, че ДДС е косвен данък и е най-справедливият данък. Ако се окаже, че фискът е в криза, това е най-справедливият данък и е по-добре, отколкото да се вдигат преките данъци и разни други революционни идеи, които се подхвърляха от членовете на правителството."

Финансовият министър Симеон Дянков отказа да отговори колко пари допълнително ще влязат в хазната в резултат на антикризисните мерки. Само уточни, че тристранният съвет ще продължи заседанието си утре.
Симеон Дянков: "След като решим цялото споразумение, а това е надявам се утре, ако не утре, други ден. Тогава ще имаме и всичките ефекти. Някои от тях вече ги знаем, но продължаваме да говорим по тези мерки. Други мерки, които излязоха сега, продължаваме да изчисляваме или тепърва започваме да изчисляваме."

На утрешното заседание е поканен и председателят на ДКЕВР, за да бъдат обсъдени цените на енергоносителите.

Целта на антикризисните мерки като краен резултат е да има 1,5 милиарда лева или като приходи, или като спестени пари за бюджета. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков на дискусия с представители на работодателите и бизнеса, които получиха копие на работния вариант на мерките, предлагани от правителството.
По публикацията работиха: Мира Стефанова, Н. Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна