Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гугъл" спира цензурирането на заявките в Китай

Американският Интернет гигант “Гугъл” съобщи, че спира филтрирането на заявките в търсачката си в Китай и пренасочва китайските си потребители от сайта Google.cn към базираната в Хонконг китайскоезична версия на “Гугъл”. Компанията обяви, че планира да запази офисите си за техническа поддръжка и продажби в Китай, за не загуби технологичните си позиции и да продължи научно-изследователската си дейност в страната.

Китайското министерство на външните работи обяви, че случаят с американската компания "Гугъл" ще бъде разгледан в съответствие със закона. Говорител на външното министерство в Пекин обяви, че решението на компанията се разглежда като изолирано действие на търговско дружество и не би трябвало да окаже влияние върху китайско-американските отношения, освен ако случаят не бъде "политизиран".

По-рано китайската Служба за информацията заяви, че чрез своето решение „Гугъл” нарушава свое писмено обещание, дадено при стъпването на компанията на китайския пазар. Решението на „Гугъл” е и намек от страна на американския Интернет гигант, че Китай стои зад хакерските атаки срещу него, се казва още в изявлението на китайската Служба за информацията.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна