Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За месец здравно неосигурените българи са намалели с 200 000

Само за месец здравно неосигурените българи са намалели с 200 хил., показват данните на НАП. От 1,4 млн. през февруари, хората с прекъснати здравноосигурителни права само месец по-късно вече са 1,2 млн.

От НАП обясняват намаляването на броя на хората без здравни права с информационната кампания, която агенцията стартира през януари за новостите в областта на здравното осигуряване. Така например от тази година здравноосигурителните права се прекъсват, ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не за 12 месеца, каквато беше практиката до 2009 г.

Въпреки че се увеличава броят на българите, които прекъсват здравноосигурителните си права, приходите от здравни вноски се увеличават. По данни на НАП, за първите два месеца на тази година са събрани общо 221,5 млн. лв. от здравноосигурителни вноски, като това е с 42 млн. лв. повече от 2009 г.

От следващия месец приходната агенция започва да публикува ежемесечно информация за броя на здравно осигурените и не осигурени лица. Дължимите здравни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега, могат да се изчислят чрез електронен калкулатор на интернет страницата на данъчните. Най-новата електронна услуга на приходната администрация е напълно безплатна.

По публикацията работи: Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна