Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подробности от доклада на ЕК за България

Европейската комисия представи междинния си доклад за правосъдието и вътрешните работи за България и Румъния. Докладът, който е техническа актуализация на доклада от юли миналата година за България, отразява усилията на българските власти през последните 10 месеца. Говорителят на Комисията Марк Грей представи резюме на документа в Брюксел: "Докладът отбелязва, че България е дала началото на много важни инициативи, които показват воля за реформи и продължаващо признаване, че са необходими съществени и обхватни реформи."

Докладът посочва, че в областта на реформата на съдебната система България планира подобряване на Наказателно-процесуалния кодекс за постигане на по-кратки и по-ефективни разследвания и съдебни производства, но отчита сериозна корупция по високите етажи на системата. "Твърденията за сериозна корупция във връзка с назначенията на високопоставени постове в съдебната система подронват репутацията на съдебната система през втората половина на 2009 година и трябва да бъдат разследвани напълно."

В доклада на ЕК за България се отразяват още усилията на българското правителство за реформиране на съдебната система, но се отбелязват сериозни проблеми с отлагането на някои важни дела. "Разширяването на наблюдението на съдебната практика на делата от високо ниво е похвално, но злоупотребата със забавяне на някои важни дела продължава."

От гледна точка на борбата срещу организираната престъпност и корупцията докладът отчита плановете на страната да подобри ефективността на конфискуването на финансовите средства на престъпниците до доказване на законното им придобиване. В доклада се посочват още усилията на кабинета за укрепване на прокуратурата и създаването на съвместни екипи за разследване на организираната престъпност, както и структурната реформа на НАП и Агенция "Митници".

В заключение говорителят на ЕК Марк Грей подчерта: "Предстои още значителна работа по различни проблеми и в двете държави. Работата по всички препоръки на Комисията трябва да се превърне във въпрос от национален приоритет и за двете държави-членки. България трябва да увеличи усилията си за реформи, за да постигне пълна реформа на съдебната система... Комисията призовава властите в България и Румъния да увеличат своите усилия, най-вече с оглед на превръщането на арестите и предявените обвинения в крайни присъди."

Световните агенции окачествяват доклада към България и Румъния като критичен. Ройтерс посочва, че двете страни са постигнали слаби резултати в борбата с корупцията на високите етажи на властта, като докладът призовава за по-големи реформи на съдебната система. От България се изисква постигането на "конкретни, измерими и значителни резултати" в борбата с корупцията, посочва още агенцията.
По публикацията работиха: Биляна Николова - БНР, Ebs, Ройтерс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени