Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велчев призна, че съдебната система не е реформирана

Главният прокурор Борис Велчев призна, че съдебната система не е реформирана и коментира, че докато това е така, тя ще продължи да бъде критикувана във всеки следващ евродоклад. 

Една от оценките е, че съдебната система е абонирана за критики. Според Борис Велчев само реформите, които вече 20 години не се случват, мога да обърнат отношението към нея. През законодателни и конституционни промени, според Борис Велчев, преминава този обрат, както и към вероятно питане до Конституционния съд, който да очертае до къде обикновено Народно събрание може да решава за подобни промени.

Той припомни, че този процес е блокиран от Конституционно решение № 3, което обяснява, че част от промените в съдебната система са част от промените в държавното управление и за това е необходимо Велико Народно събрание. Борис Велчев коментира, че както животът се развива, така е време и Конституционният съд и конституционната практика да направят същото. Обвинител номер едно определи вчерашния евродоклад като обективен, достатъчно критичен и достатъчно познат в критиките си и обеща прокуратурата да продължи работата си по случая Красьо в опит той да бъде доведен до края. Такива са очакванията и на Европейската комисия.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна