Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия се съгласи да бъде домакин на подписването на Договора за разоръжаване между Русия и САЩ

Съединените щати са поискали от Прага да бъде домакин на подписването на новия Договор за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия между САЩ и Русия.

От пресслужбата на чешкото външно министерство съобщиха, че Чехия е дала съгласието си за подписването на договора в столицата на страната, като остава да се уточни точната дата на предстоящата церемония.

Американският президент Барак Обама се е застъпил за домакинството на Прага -града, в който през април миналата година произнесе първата си задгранична реч - послание за съкращаването на ядрения арсенал.

През последните месеци се спекулираше с различни градове възожни домакини на церемонията – Женева, където се водиха преговорите, Брюксел, Братислава, Киев. Последният обаче бил отхвърлен от Белия дом, според чешката преса

Новото споразумение може да бъде подписан в първите дни на април, като това се съчетае с пътуванията на президентите на Съединените щати и Русия. Руският президент Дмитрий Медведев има в програмата си офицална визита в съседна  Словакия на 6 и 7 април. За 12-13 април е насрочена международната конференция за ядрената сигурност във Вашингтон. Затова амбициите са  подписите да бъдат положени преди  тази среща.

Споразумението предвижда намаляване на ядрените глави между 1500 до 1675 за всяка от страните и на бойните носители – от 500 до 1100. Чешките политици са сдържани в коментарите, но се радват, че Прага отново ще бъде център на такова важно събитие. Председателят на Сената Пржемисъл Соботка заяви, че все пак е недоволен от това, че САЩ са развалили договора за американския радар като част от противоракетната система в Централна Европа, постигнат по време на предишната администрация в Белия дом.

По публикацията работи: Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна